Op 28 april halen we de afgelaste NL Doetdag van 10 maart j.l. in. Iedereen weer van harte welkom!

 

Inloop vanaf 10 uur, werken vanaf 10.30 uur, tussendoor lunch, weer werken tot 15.30 uur, daarna opruimen en afsluiten met een drankje om 16 uur.

Wil je meedoen met een van de klussen, heel graag! Opgave s.v.p. via de mail of contactformulier.

Graag tot ziens!

Reacties uitgeschakeld voor 28 april: oergezellige werkdag !

Camping weer open !!!

2 april 2018

Ja, vanaf afgelopen Paas-weekend is ons kleinschalig kampeerterrein weer open. We verwachten komende week de eerste kampeerders.

Komend weekend 7 en 8 april, gaat het lekker warm worden. Er worden temperaturen van tegen de 20 graden verwacht. Héérlijk weer om al vroeg in het jaar te gaan kamperen!

Van harte welkom.

Reserveren kan via de websita van de camping: www.campingdenachtegaal.nl

Reacties uitgeschakeld voor Camping weer open !!!

Zomerwerkweek 2017

6 juni 2017

Ook dit jaar organiseren wij weer een oer gezellige zomerwerkweek. Het concept is hetzelfde als vorig jaar. Er is een coördinator, er zijn diverse klussen en werkzaamheden, voor de maaltijden en koffie/thee wordt gezorgd, je kan kamperen op de camping (dus tegen kost en ‘inwoning’).

We starten op maandag 17 juli, en eindigen de week op vrijdagmiddag 21 juli. Vrijdagavond sluiten we de week af met een gezamenlijk avond bij het kampvuur. Zaterdagochtend 16 juli om 10 uur vertrekt iedereen weer.

Dus: van 17 – 21 juli 2016 – Zomerwerkweek !!!

Heb je zin om te komen? Meld je dan direct aan via onze contactpagina (klik hier).

Zondag 12 februari vindt er weer een midwintervertelling (met muzikale omlijsting) plaats op Woonerf Luscinia: “Vrouw vos in het winterbos”. Iedereen is welkom!

Er is koffie en thee vanaf 14.30 uur; de vertelling begint om 15 uur.

Verteld door: Doesjka Henkemans
Harpmuziek: Antoine Theunissen

Plaats:
Woonerf Luscinia
Lankhorsterstraat 21
Hengelo (Gld)

Met vreugd en gepaste trots kunnen wij melden dat door de Federatie Landbouw en Zorg ons het keurmerk “Kwaliteit laat je zien” heeft verleend. In de afgelopen 2 jaren hebben wij hieraan gewerkt. Op het gebied van zorg, veiligheid, dossiervorming, personeel en scholing, organisatie en beleid hebben wij voldaan aan de gestelde eisen, zowel in theorie als wel in de praktijk.lz50-1

Afgelopen maand hebben wij nauw contact gehad met de auditor. Dit heeft geresulteerd in een positief advies. Mooi dat we niet alleen het keurmerk hebben verkregen, maar ook dat onze inzet en visie door hem is herkend en zeer gewaardeerd.

Afgelopen zaterdag 10 september hadden we een héérlijke en zeer zonnige appelpers-dag. Afgelopen weken hebben wij met de bereidwillige hulp van vele vrienden en vrijwilligers een behoorlijke hoeveelheid appels en peren kunnen plukken. De oogst was dit jaar weldadig.

img_8960 img_8979

Op deze zaterdag hadden wij de Welsumse Mobiele Appelpers uitgenodigd om al dit sappige fruit tot heerlijk sap te laten persen. En in onze slipstream kwamen velen uit de weide omgeving met hun appels aanzetten: in aanhangwagens, met trekkers, in busjes, of gewoon op de achterbank. De héle dag was de appelpers in touw, en daar rondom alom gezelligheid en werkzaamheden.

img_8972

Het was voor de Lionsclub Bronckhorst hun jaarlijkse werkdag bij ons, en vele handen maken het werk licht. Zij hielpen ons in de moestuin met wieden en schoonmaken, werkten mee om de appelpulp te mengen en verspreiden op de composthopen, en maakten ook nog het kleinfruit vrij van onkruid.

img_8974

Verder was er een informatieve stand van ons project Woonerf Luscinia, was er heerlijk door onze bewoners en dagbesteders gebakken taart, genoten we van verse koffie, thee én appelsap! Een prima dag voor fijne gesprekken, interessante ontmoetingen met buurtgenoten, voor rondwandelingen en kennismaking. Dat beloofd weer wat voor volgend jaar!

Rest ons al die mensen te bedanken die het fruit uit hun boomgaard ter beschikking stelden voor ons. Dankzij de hulp en inbreng van onze vriendenstichting konden we al dat fruit laten persen tot 5-liter pakken. En deze zijn nu bij of via ons TE KOOP voor €9,50 per pak van 5 liter! De pakken zijn ongeopend 2 jaar houdbaar, en na opening 3 maanden. Interesse? Neem contact met ons op.

De Zutphense ledengroep van de Antroposofische Vereniging in Nederland organiseert een Ontmoetingsmarkt. Daar presenteren mensen zich met hun door antroposofie geïnspireerde projecten, initiatieven, groepjes, activiteiten in en rond Zutphen. Ook Woonerf Luscinia zal daar ‘acte de presence’ geven.

Er zijn heel wat door de antroposofie geïnspireerde mensen aan het werk in Zutphen en omgeving.  Hoe gaat het met hun plannen en uitvoering? Welke ervaringen zijn er?  Het wordt een ontmoetingsmarkt met tafels voor wie iets uit wil stallen, met tijd en ruimte voor wie iets wil vertellen, met gelegenheid tot uitwisseling.

Wanneer: zaterdag 17 september 2016.

Waar: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 Zutphen

Tijd: 14 tot 17 uur

Toegang gratis

Programma:

14.00 uur: ontvangst en opening

14.30 uur:      1)   Euritmie in en rond Zutphen door Ondine Gordijn

2)   Vrije School De Hofakker

3)   Therapeuticum Rozenhof

15.00 uur: pauze & markt.

15.30 uur:       4)  Werkplaats STAP (biografiek/biografisch schrijven) Lieke Deelstra

5)   Zorgboerderij Woonerf Luscinia door Leo en Marianne van de Westen

6)   Biografisch werken in de ouderenzorg door Bea Wahlen

16.00 uur: pauze & markt.

16.30 uur:       7)  Theaterwerkplaats De Rode Hoed door Loek Hamer

8)  informatie volgt

9)  informatie volgt

17.00 uur napraten

Op zaterdag 10 september 2016 komt de Welsumse sapmobiel weer op ons terrein (meer info: klik hier).

Particulieren kunnen zich opgeven om hun fruit bij ons op het terrein te laten persen tot heerlijk boomgaardsap, in pakken van 5 liter. Deelname kan vanaf 75 kg. Bij minder fruit kunnen we de oogst van twee deelnemers mogelijk samenvoegen.

Heeft u belangstelling? Meld u dan aan via Ariënne Henkemans (tel. 06-44380229) of via info@vriendenvanluscinia.nl.

Als u meedoet, horen we graag z.s.m. hoeveel fruit u denkt te kunnen laten persen. Voor ons belangrijk om de planning op te stellen.

Ook plukken wij zelf met onze bewoners/deelnemers appels en peren uit boomgaarden. Deze worden dan ook geperst en de opbrengst gaat naar onze vriendenstichting. Op onze plukdagen (29 en 30 augustus, 1, 2, 5, 6 en 8 september) kunnen wij nog hulp gebruiken! Meehelpen tijdens de plukdagen of op 10 september? Geef je bij ons op via info@vriendenvanluscinia.nl!

Op 10 september zal er ook een informatiekraam van Woonerf Luscinia staan en wij verzorgen rondleidingen. Verder is er de mogelijkheid om mee te helpen rondom het persen, of om in de boomgaard en het kleinfruit mee te werken. En als je geen zin hebt om mee te werken, is er altijd nog de mogelijkheid om één  van onze uitgezette wandelingen met informatie te lopen, of gewoon een kopje koffie met wat lekkers te nuttigen.

Wees welkom!

We zijn heel vereerd met 2 interviews. In het éne interview komen de ouders van één van onze bewoners aan het woord, en in het andere interview vertelt Joëlla Kranen, orthopedagoog, hoe zij Woonerf Luscinia ervaart. Hieronder het interview met de orthopedagoog:

 

“Weinig plekken bieden zo’n kwalitatief hoogwaardige zorg”

Interview met Joëlla Kranen, orthopedagoog. Auteur: Joyce Lakwijk, communicatie-adviseur

Als ouder ben je erbij gebaat als je kind op een fijne plek woont en werkt. Dat het zich thuis voelt. Voor jongvolwassenen met een beperking gaat dat helemaal op. Maar dat vraagt wel een zoektocht! Volgens Joëlla Kranen, orthopedagoog, is Woonerf Luscinia zo’n plek waar mensen zich veilig voelen en ook kunnen ontwikkelen. Sinds april 2013 is zij hieraan verbonden. Haar werk bestaat uit het adviseren bij nieuwe cliënten, betrokkenheid bij de jaarlijkse zorgplanbesprekingen en tussentijdse gesprekjes met ouders/verzorgers en bewoners. Waar nodig kijkt ze mee met het team. Ik ga met Joëlla in gesprek over de meerwaarde van dit kleinschalige woonzorginitiatief, waar bewoners, dagbesteders, stagiaires en vrijwilligers zich welkom voelen.

Elke zorgvoorziening richt zich op mensen met een andere beperking of leeftijd. Ik ben benieuwd hoe zij dat ziet bij Luscinia. Joëlla: “Ik zie dat cliënten hier op hun plek zijn als ze een omgeving zoeken waar je kan wonen, werken en je vrije tijd kunt besteden. Het zijn mensen die houden van het buitenleven, gezelligheid, samen dingen doen en samen eten. Ze hebben wel de rust en veiligheid nodig van een kleinschalige plek. Als dit is wat je zoekt, is de kans van slagen groot. Omdat er een prikkelarme omgeving is zonder prestatiedruk, kan bijvoorbeeld iemand met autisme hier een gezonde ontwikkeling doormaken.”

Kevin (22 jaar), bewoner Luscinia en deelnemer in de dagbesteding
werkt 2 dagdelen in de moes- en bloementuin, 1 dag in de houtwerkplaats en 1 dag erfwerkzaamheden.
Leukste werk: met machines werken om te maaien, kloven, freezen.
Leukste aan het wonen: mijn grote kamer met uitzicht.
Grappig: gisteravond kregen we samen de slappe lach tijdens een spelletje.

Oprechte aandacht

“Jij werkt hier graag zei je,” ga ik verder, “kan je me vertellen wat deze plek bijzonder maakt?” Joëlla: “Het meest waardevol vind ik de aandacht die Leo en Marianne van der Westen geven (red.‘de zorgondernemers’). Die is oprecht; er is echte betrokkenheid op de mens. Het maakt niet uit of iemand een collega, een bewoner of vrijwilliger is, dit is hun basishouding en die proef je door alles heen. De benadering is er een van gelijkwaardigheid en dus niet van betutteling. Je wordt hier serieus genomen en ik ervaar altijd een warm welkom.”

Saskia (vrijwilliger) “Zorg betekent bij Luscinia aandacht”
Werk: wat nodig is, zoals schilderwerk, onkruid wieden, thee maken van eigen bloemen en kruiden, etc.
“Voor iedereen is hier werk op maat. Wat kan je, wat zijn je behoeftes, wat vind je leuk; daar wordt rekening mee gehouden.”

Kleinschalig samenleven

Voor jonge mensen met een beperking is op zichzelf gaan wonen een extra spannende stap. Joëlla vertelt hoe ze daar bij Luscinia mee omgaan: “Op zo’n moment komt  er veel op ze af dat verwerkt moet worden. Die stap wordt bij Luscinia vergemakkelijkt door een vraag te stellen, namelijk ‘wat is nodig om je thuis te voelen’. Om rustig te kijken of het wederzijds klikt, kan hier veel: je kunt eerst stage komen lopen, in de dagbesteding werken, proeflogeren, proefwonen, kamperen met je ouders op de mini-camping, etc.. Als je hier eenmaal bent, heeft het team snel door wie ze voor zich hebben: de begeleiders zijn ervaren en kunnen vaak van je gezicht lezen hoe je in je vel steekt, ook al zeg je er niets over.”

Gezondmakend

Aan het eind van dit interview besluit Joëlla met de woorden: “Er wordt veel gesproken over wat goede zorg is, maar Woonerf Luscinia is een van die plekken waar kwaliteit geleverd wordt. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de voeding, de verzorging van de gezamenlijke woonkamer, de bezigheden. In combinatie met alle mogelijkheden van dagbesteding vind ik dat gezondmakend.”

Anita (46 jaar), deelnemer in de dagbesteding
Werkt 4 dagen: in de moes- en bloementuin,  huishoudelijk werk en erfwerkzaamheden, en creatieve en kunstzinnige activiteiten. Komt af en toe een weekje logeren.
Leukste werk: onkruidpollen uitkloppen.
Gezellig: dat de campinggasten weer komen.

Woonerf Luscinia met eigen ogen bekijken ?

Klik hier voor de eerstvolgende rondleiding. Of bel Leo & Marianne van der Westen, de zorgondernemers, op 06-23736014.

Warme zorg en samen aan het werk? Dat kan bij Woonerf Luscinia !

We zijn heel vereerd met 2 interviews, onlangs afgenomen door Joyce Lakwijk (communicatie-adviseur).

In het éne interview komen de ouders van één van onze bewoners aan het woord, en in het andere interview vertelt Joëlla Kranen, orthopedagoog, hoe zij Woonerf Luscinia ervaart. Hieronder het interview met de ouders van Kevin Verbeek, bewoner Woonerf Luscinia:

 

“Hier laat ik hem met een goed gevoel achter”

door: Joyce Lakwijk, communicatie-adviseur

Als ouder of verzorger van een jongvolwassene met een beperking wens je hem of haar een zo normaal mogelijk leven toe. Dus is het fijn als het kind rond het 20e jaar op zichzelf gaat wonen. Dat is vaak een hele zoektocht omdat er een match moet zijn. Zo hebben kinderen met autisme en/of een verstandelijke beperking voorspelbaarheid, overzichtelijkheid en toch ook uitdagend werk nodig. Zo’n passende en beschermde woonstek waar ook gewerkt kan worden, is nog niet zo gemakkelijk te vinden. Er zijn namelijk niet zoveel kleinschalige plekken in het oosten van Nederland beschikbaar waar wonen en werken hand in hand gaan.

Marianne en Leo van der Westen willen met Woonerf Luscinia zo’n warm thuis bieden aan deze doelgroep. Dat zij daarin slagen, wordt me duidelijk als ik in gesprek ga met Eibert en Sylvie Verbeek uit Zutphen. Hun zoon Kevin (22 jaar) woont twee jaar bij Luscinia en voelt zich als een vis in het water.

“Kevin is een buitenmens”, vertelt Sylvie in haar woonkamer.  “Toen we een woonplek voor hem zochten hebben we gekeken waar hij buiten kan wonen en werken. Bij Luscinia vonden we waarnaar we op zoek waren: een grote tuin en erf met afwisselend werk, een gevoel van familie, leeftijdsgenoten, niet steeds wisselende teamsamenstellingen en dichtbij Zutphen waar wij wonen. Ook mooi is dat Kevin een dag per week elders dagbesteding kan volgen. Dat is goed voor hem en daar is begrip voor. De behoefte van het kind staan centraal bij Luscinia.  Na een weekend bij ons laat ik hem hier weer met een goed gevoel achter.”

Antoine ( 28 jaar), bewoner en deelnemer in de dagbesteding
werkt 2 dagdelen in de moes- en bloementuin, 1 dagdeel in de houtwerkplaats en 1 dagdeel erfwerkzaamheden en creatieve activiteiten.
Leukste werk: zagen.
Leuk aan het wonen: de gemeenschap, we doen veel spelletjes en eten samen; je hebt vaste gezichten om je heen dat is overzichtelijk.
Pluspunt: de rust van het bos; je zit hier in de natuur.


Eibert vult aan dat het goede gevoel over deze warme mensen niet het enige is: “Ze zijn ook professioneel bezig. De financiën lopen goed, de communicatie met het hele team gaat vlot en afspraken worden nagekomen. Overleg gaat harmonieus; we vinden steeds wel een middenweg samen.”Professioneel

Nieuwe vaardigheden

Op mijn vraag hoe het met Kevin gaat, antwoordt Sylvie: “Leo en Marianne zijn rustige mensen en hebben een goede invloed op hem. Ze proberen alles positief te benaderen. “Daar moet ik nog aan werken”, zei Kevin pasgeleden toen ik hem iets vroeg.

Ik zie dat hij zelfstandiger is geworden: binnen het gestructureerde programma leert hij met kleine stapjes nieuwe vaardigheden, zoals bij het grasmaaien. Ook wordt hij gestimuleerd om af en toe een kaartje naar zijn familie in Frankrijk te schrijven; dat vindt hij lastig maar met wat hulp lukt het toch.

Rob (vrijwilliger) “Iedereen is goed in beeld”
Werk: wat nodig is, zoals grof snoeiwerk, bloementuin uitbreiden, onkruid wieden
“Zorg en werk, dat laten ze hier een zijn. Ik vind het uniek hoe dat gaat. Micky die bij ons woont loopt een dag per week stage. Hij begrijpt echt niet zo veel, maar bij Luscinia kan hij goed meekomen in het ‘gewone’ werk zoals kruiwagens sjouwen, spitten en vegen.”

Thuis

Eibert: ”Hij heeft het gewoon erg naar zijn zin: hij heeft lol met de andere bewoners en hij draagt graag bij aan de gezellige seizoensfeesten. Hij noemt het zijn thuis!”

Sylvie tot slot: “Het stelt mijn moederhart gerust als ik zie dat het team goed voor hem zorgt: in verband met zijn epilepsie mag hij niet rennen en daar letten ze op. En toen hij ziek was, werd hij liefdevol met een dekentje toegedekt en vertroeteld.”

Angie (18 jaar), deelnemer in de dagbesteding
Werkt 2 dagen in de moes- en bloementuin, doet één dagdeel huishoudelijk werk, en doet één dag mee met creatieve en kunstzinnige activiteiten. Ze helpt ook mee aan het verzorgen van de koffie.
Leukste werk: onkruid wieden.
Gezellig: Antoine komt eraan en loopt hard en vrolijk te zingen, de rest gaat dan meezingen.

Woonerf Luscinia met eigen ogen bekijken ?

Klik hier voor de eerstvolgende rondleiding. Of bel Leo & Marianne van der Westen, de zorgondernemers, op 06-23736014.

Warme zorg en samen aan het werk? Dat kan bij Woonerf Luscinia !